Õppeaasta

Õppeaasta jaguneb kolmeks õppeperioodiks. Igal perioodil on uus tunniplaan. Ühes perioodis (kokku üldjuhul 11 nädalat) õpib õpilane 10-11 kursust ehk keskendub korraga vähematele õppeainetele.

Vaheajad

Õppeaastas on viis vaheaega: sügis-, jõulu-, talve-, kevad- ja suvevaheaeg. 5 vaheaega võimaldab õppekoormust võrdsemalt jagada ning on õpilas- ja õpetajasõbralik.

Perioodiõpe

Iga perioodi 10. nädal on arvestuste nädal, mille jooksul toimub õpitud teadmiste kokkuvõtlik hindamine (arvestustööd 4 erinevas õppeaines). Perioodi viimane (11.) nädal on valikainete nädal, mil õpitakse ainult valikkursuseid (sh G1 aastal Võru kursust ja G2 aastal riigikaitset). Sõltuvalt kooli aastaplaanist võib periood olla ka 12 nädalat pikk (10 nädalat kohustuslike kursuste õpet, 11. nädal arvestuste ja 12. nädal valikainete nädal).

Võru Gümnaasiumi õppetöö korraldust illustreeriv joonis

1.-9. NÄDAL

Tavaline õppetöö

10. NÄDAL

Arvestuste nädal

11. NÄDAL

Valikainete nädal

Tundide arv ja pikkus

Tunnid algavad kell 8.30 ja üks tund on 75 minutit pikk, 1 kursus = 2 x 75-minutilist tundi nädalas ühe perioodi jooksul. Ühel koolipäeval toimub 4-5 tundi. Õppetundidele lisanduvad klassijuhataja- /mentortund ning vajadusel järele- ja ümbervastamised (“Õnnetund”).

Hindamine

Õppe jooksval hindamisel kasutatakse eristavat (protsendid) ja mitteeristavat (“arvestatud”, “mittearvestatud”) hindamist. Kokkuvõtliku kursuse- ja kooliastmehinde välja panemisel kasutatakse eristavat (viiepallisüsteem) ja mitteeristavat hindamist. Moodul- ja valikkursuste puhul kasutatakse mitteeristavat hindamist.

Võõrkeeled ja valikained

B2 keeleoskustasemel (põhikoolis üldjuhul A-võõrkeel) on võimalik õppida inglise keelt, B1 keeleoskustasemel (põhikoolis üldiselt B-võõrkeel) on võimalik õppida vene või saksa keelt.

Iga perioodi lõpus (G1 õpilasel esimese kahe perioodi lõpus) toimub ülekooliline valikainete nädal, mille jooksul on võimalus igal õpilasel arendada oma oskusi ja teadmisi huvipakkuvas valdkonnas. Nädala jooksul õpib õpilane ühte valikainet. Valikaineid õpetavad Võru Gümnaasiumi õpetajad ja koostööpartnerid. Näiteks 2023/2024. õppeaastal on õpilastel valida umbes 60 erineva valikkursuse vahel. Valikainetele registreerumine toimub iga õppeaasta alguses.

Iga abiturient peab gümnaasiumi lõpetamiseks sooritama eesti keele, matemaatika ja võõrkeele riigieksami.

– Eesti keele riigieksam on kohustuslik kõikidele eesti õppekeelega õpilastele. Õpilane registreerub hiljemalt 20. jaanuaril 2025. a.

– Matemaatika puhul on võimalus valida kitsa matemaatika ainekava või laia matemaatika ainekava järgi koostatud riigieksam. Õpilane teeb valiku ja registreerub hiljemalt 20. jaanuaril 2025. a.

– Võõrkeele riigieksami puhul võib õpilane 1) valida inglise keele riigieksami (mõõdab keeleoskust nii B1- kui ka B2-tasemel) või riigieksamiga võrdsustatud Haridus- ja Noorteameti korraldatava rahvusvaheliselt tunnustatud inglise keele eksami (C1 Advanced); 2) lisaks valida riigieksamiga võrdsustatud Haridus- ja Noorteameti korraldatava rahvusvaheliselt tunnustatud prantsuse, saksa või vene keele eksami B1- või B2-keeleoskustasemel; 3) esitada riigieksami asendamiseks omal kulul varem sooritatud ja riigi poolt tunnustatud rahvusvahelise inglise, prantsuse, saksa või vene keele vähemalt B1-tasemel keeleoskust tõendava eksami tunnistuse/diplomi, mille vastavust originaalile kinnitab kool.


Kui õpilane on otsustanud sooritada rahvusvaheliselt tunnustatud ning Haridus- ja Noorteameti poolt korraldatava võõrkeele eksami, siis peab ta end ise registreerima vastava keele eksamile EISs (välja arvatud Saksa II astme keelediplomi ja Saksa üldise kõrgkooliküpsuse saksa keele eksam). Rahvusvaheliste võõrkeele eksamite puhul küsitakse rohkem isikuandmeid kui riigieksamitel. 
Nõue tuleneb rahvusvaheliste testimisasutustega sõlmitud koostöölepetest. Saksa II astme keelediplomi ja Saksa üldise kõrgkooliküpsuse sakse keele eksam puhul kannab õpilased EIS-i Haridus- ja Noorteamet.


Õpilane, kelle tulemus ei ole piisav keeletaseme tunnistuse saamiseks, lõpetab gümnaasiumi, kui on saavutanud vähemalt ühe protsendi maksimaalsest tulemusest. Haridus- ja Noorteameti kaudu sooritatud rahvusvahelise võõrkeele eksami puhul ei ole koolil vaja esitada tunnistuse koopiat.

Kui õpilane on varem omal käel sooritanud eespool nimetatud keeltes vähemalt B1-keeleoskustaseme rahvusvaheliselt tunnustatud eksami ja soovib sellega asendada võõrkeele riigieksami, siis peab ta esitama tunnistuse/tõendi koolile hiljemalt 22. jaanuaril 2024. a. Sellisel juhul õpilane end võõrkeeleeksamile registreerima ei pea, vaid kool saadab Haridus- ja Noorteametile võõrkeeleeksami tunnistuse ning selle lisade koopiad, mille vastavust originaalile kool kinnitab, 1. veebruariks 2024. a.

Täpsemat informatsiooni 2024. aasta riigieksamite ja rahvusvaheliste võõrkeeleeksamite ülesehituse ja sisu kohta ning näidisülesanded leiate Harno veebilehelt.

Riigieksamite tulemused

Viimased eksamitulemused on teada hiljemalt juunikuu keskel, õpilastele väljastatakse elektroonilised riigieksamitunnistused hiljemalt 2025. a juuni keskpaigaks.

 

Lisainfo: Annely Hindrikson (annely.hindrikson@voru.edu.ee)

Iga õpilane peab riigieksamitele registreeruma ISE. Riigieksamitele registreerimine toimub Eksamite Infosüsteemis (EIS). Süsteemi on võimalik siseneda ID-kaardi, mobiil-ID, Smart-ID või HARID abil. Kui õpilasele ei eelnimetatud võimalused ei sobi, saab ta parooli kooli õppejuhilt (NB! Palume sellest vähemalt üks tööpäev varem teada anda!). Lisainfo, sh registreerimise juhendid on toodud siin.

Koolieksami eristuskiri

Õpilased valivad koolieksami aine 1. märtsiks. Valimine ja lisainfo Stuudiumist.

Koolieksamipassid:

(Tulevad peagi)

* Ajalugu
* Bioloogia
* Füüsika
* Geograafia
* Keemia
* Kehaline kasvatus
* Kirjandus
* Kunst ja muusika
* Saksa keel B1
* Vene keel B1
* Ühiskonnaõpetus

Lisainfo: Annely Hindrikson (annely.hindrikson@voru.edu.ee)